Продавець КофеМанія розвиває свій бізнес на Prom.ua 7 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
1198 відгуків

Зараз у компанії неробочий час. Замовлення та повідомлення будуть оброблені з 08:00 найближчого робочого дня (завтра, 09.10).

вул. Промислова 5 б, Гнивань, Україна
Додати відгук

Види та сорти кави в зернах

Види та сорти кави в зернах

У кавовій справі, якщо глибше копнути, існує безліч різних класифікацій, градацій і міфів про походження улюбленого напою. Ви запитаєте, чому так? Причина банальна – величезна світова популярність кави, що й призвела до того, що людина неабияк клопочеться з різними видами, сортами, пробує ступені прожарювання, способи приготування. Така різноманітність ускладнює вибір, тому сьогодні ми розповімо все про сорти кави, її види. Ну чи ми дуже постараємося розповісти все)

Популярні види і сорти кави

І почнемо ми з кількох цікавих, але маловідомих фактів. Спочатку була Робуста, а популярна Арабіка – це результат схрещення людиною двох видів – Робусти з Еуженіоїдісом. Як не дивно, але зерна досі збираються вручну, попри механізацію сьогодні всіх робочих процесів. А ще цікаво, що мінімальну кількість кофеїну містить еспресо, не дивлячись на його міцність. Вся річ у способі приготування, який передбачає пропускання води під великим тиском крізь кавові зерна.

Але повернемось до суті, поговоримо про види і сорти кави. Сьогодні налічується близько 80 видів кавових рослин – від невеликих кущів або карликових дерев до справжніх велетнів, які можуть сягати 20 м. З цієї широкої різноманітності цінність для людини становить лише 4, а промислові масштаби вирощування мають усього два види: Робуста та Арабіка, які найбільше цікавлять гурманів, ідеальні для створення ароматного напою. Розглянемо детальніше популярну каву – види та назви:

  1. Арабіка.
    Це найпопулярніший, найцінніший вид, оскільки 69% світового експорту припадає саме на нього. Цінується гурманами за виражений смак, неповторний аромат та м'якість. Вміст кофеїну становить 1-2%. Арабіці властива кислинка, невелика терпкість, квіткові та фруктові нотки, що залежить від сорту кави, м'якість чи різкість – залежить від ступеня прожарювання.
    Дерево Арабіки, висотою 4-6 метрів, дуже вибагливе. Воно росте на схилах гір, вулканів, вимогливе до кількості опадів, температури навколишнього середовища, дуже страждає від хвороб, шкідників, заморозків.
    З одного дерева протягом року збирають близько 5 кг плодів, з них виходить лише 1 кг зерен. Вони мають довгасту рівну форму, більший розмір, ніж Робуста. Містять 18% ароматичних масел, що впливає на їх багатий, неперевершений аромат.
  2. Робуста.
    Друга за популярністю у світі, купити каву Робуста можна дешевше, ніж Арабіку. На неї припадає 30% світового експорту. Причина доступнішої ціни не в міцності, більшій кількості кофеїну, а в тому, що дерева Робусти не такі вибагливі, вони дають більше плодів, менше хворіють. Вони також полюбляють гірську місцевість, але спокійно переносять велику кількість опадів, спеку, не так бояться шкідників, хвороби.
    Робусту рідко вживають окремо, частіше вона використовується в блендах, де надає міцності напою. Має менш виражений аромат, але дає гарну щільну пінку. Зерно кругле, дрібне. Воно містить лише 8% ароматичних масел, 3% кофеїну. Робуста – це кава, сорти якої постачає на світовий ринок переважно Центральна, Східна Африка, Бразилія, Південно-Східна Азія (В'єтнам, Шрі-Ланка, Філіппіни).
  3. Ліберика.
    Відрізняється дерево Ліберики висотою – близько 10 метрів, великим листям, плодами. Рослина невибаглива, добре переносить спеку та вологу, але плоди мають досить тривале дозрівання. Головна відмінність Ліберики, водночас і причина непопулярності, – високий відносно ступінь гірчинки, внаслідок чого напій виходить пустотілим, гірким. Але Ліберика має яскраво виражений аромат, тому використовується кулінарами.
  4. Еуженіоїдіс.
    Низькоросле дерево, яке стало прародичем Арабіки. Має дрібні ягоди, невеликий урожай, тож у промислових масштабах не вигідне. Ягоди відрізняються невеликим вмістом кофеїну (близько 0,5%), але цікавим смаком, де відчувається невелика солодкість, кислинка, нотки алкоголю.

Цікаво, що до 2006 року окремо вирізняли ще п'ятий вигляд – Ексцельза. Але сьогодні він вважається синонімом Ліберіки, рідко використовується.

Сорти кави – список найцінніших, найпопулярніших на сьогодні

Якщо види кави можна перерахувати на пальцях однієї руки, то з сортами справа набагато заплутаніша. Однієї лише Арабіки виділяють близько 50 штук, а ще пару десятків Робусти, кілька Ліберики. Причина великого розмаїття – спроба людини вивести нові види, підвиди та різновиди, які даватимуть більший урожай, при цьому матимуть хорошу стійкість, не боятимуться температурних перепадів, хвороб, шкідників тощо. У результаті схрещування, мутації, адаптації рослин до нових місцевостей ми маємо сьогодні близько 100 сортів, але на полицях наших магазинів у різних купажах, блендах зустрічаються найчастіше 20 з них. Розглянемо ближче популярні сорти кави, їх список.

Популярні сорти кави Арабіка:

  • Типіка – найбільш затребуваний та давній, який характеризується низькою врожайністю, але повнотілістю напою, солодкуватим, чистим смаком;
  • Бурбон – родом із острова Бурбон (зараз це Реюньйон), який і дав йому назву; має вищий врожай, ніж Типіка, смак із вираженою кислинкою, карамельною солодкістю, фруктовими нотками;
  • Катурра – високоврожайний сорт карликових дерев, але за якістю напою він поступається двом попереднім; є мутацією Бурбона у Бразилії;
  • Пакас – привабливий високою врожайністю, має збалансований смак із кислинкою, солодкістю, характерні квітково-пряні нотки;
  • Катуаї – має серед прабатьків Катурру, від якої взяв гарну врожайність, цікавий солодкуватий смак, високу кислотність;
  • Марагоджип – природна мутація Типіки, також із мізерним урожаєм, відрізняється великим, пористим зерном;
  • Мундо Ново – відрізняється насиченим гірким смаком без солодкості, походить від Типіки, Бурбона, дає гарний урожай;
  • SL28 – відома кенійська кава, що відрізняється вираженим смаком смородини чорної.

Популярні сорти Робусти:

  • Ява Інеак – має відмінні риси терпкість, гіркуватість, приємні шоколадні нотки;
  • Куїлу – найбільш міцна за вмістом кофеїну кава зернова, має в'язкість;
  • Конільйон дю Бразил – має насичений, важкий аромат, який гарний у сумішах;
  • Нану – чудово доповнює Арабіку міцністю.

Цікавлять кращі сорти кави в зернах? Загляніть у магазин компанії «Кофеманія», де ви знайдете за оптимальною гуртовою ціною найкращі пропозиції на українському ринку.

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner